Meisje met wortels

Instructies EU-Schoolfruit

Om EU-Schoolfruit soepel te laten verlopen, is voorbereiding belangrijk. De praktische tips op deze pagina helpen u daarbij.

Praktische tips

Levering

 • Stel een coördinator aan die de levering in ontvangst neemt en controleert, zorgdraagt voor een correcte opslag, zorgdraagt voor de juiste volgorde van uitdelen, én gedurende week de kwaliteit in de gaten houdt. Eventueel 'slechte' exemplaren kunnen dan tijdig uit de partij worden gehaald.
 • Begin met het schoolfruit altijd één dag na de aangekondigde leverdag. Groente en fruit kunnen ook om 16.00 uur worden geleverd!
 • Houd er rekening mee dat de eerste paar leverweken nodig zijn om de logistieke route goed lopend te maken. Ook de chauffeur heeft tijd nodig om aan de route te wennen. Dit betekent dat de levering in de eerste paar weken soms kan afwijken van wat is afgesproken of dat de leverdag wordt gewijzigd. Uw leverancier doet zijn uiterste best om volgens afspraak te leveren, maar heeft tijd nodig om het proces goed op de rit te krijgen.

Opslag

 • Uw levering komt wordt gebracht in kratten. Zorg dat deze op een koele plek kunnen staan, uit de zon. Dit hoeft geen koelkast te zijn.

Snijden en verdelen

 • Zorg dat de levering wordt gegeten volgens de volgorde die de leverancier aangeeft.
 • Sommige fruit- en groentesoorten moeten nog gesneden worden voordat de kinderen ze kunnen consumeren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat sinaasappels of komkommers in stukjes moet worden gesneden. Het kan handig zijn om een appelsnijder aan te schaffen voor de school. Ook kiwilepeltjes kunnen een uitkomst zijn.
 • Voor het snijden en verdelen van fruit zijn er verschillende opties. Leerkrachten kunnen voor hun eigen klas het fruit snijden en verdelen. Ook de oudere groepen kunnen hun steentje bijdragen en helpen. Dit is niet alleen praktisch, maar ook leerzaam voor de leerlingen. Grotere scholen maken vaak gebruik van een groep ouders die helpen met het snijden en verdelen van de levering.

Meer tips en ervaringen van scholen zelf? Bekijk dan deze pagina

  Overige praktische informatie

  Informeer ouders

  Informeer de ouders op welke dagen de kinderen op school fruit en groente krijgen. Leg deze afspraken vast in het schoolbeleid, in de schoolgids en besteed aandacht aan EU-Schoolfruit in de nieuwsbrief.

  Begin voorafgaand aan EU-Schoolfruitprogramma al met het stimuleren van groente en fruit in de klas. Spreek bijvoorbeeld vaste fruitdagen af tot het programma start.Tijdens het programma kunt u ook van de twee overige dagen fruitdagen maken.

  Voorbeelden voor communicatie met ouders:

  Startpakket en lesmateriaal

  Primair onderwijs

  Leerkrachten in het primair onderwijs ontvangen na aanmelding voor EU-Schoolfruit een startpakket met een lesboekje met educatieve lessen en twee posters. Scholen hangen één EU-Schoolfruitposter zichtbaar op bij de hoofdingang van de school en een tweede poster elders in de school.

  Scholen voeren in elke klas een EU-Schoolfruitles uit het lesboekje en twee EU-Schoolfruit digibordlessen uit. Daarnaast zetten zij zich in om aanvullende activiteiten en/of lessen uit te voeren over groente, fruit en gezonde voeding. Meer lesmateriaal over groente, fruit en gezonde voeding voor PO vind u hier.

  De schoolfruitovereenkomst

  Elke ingeschreven school dient een schoolfruitovereenkomst in te vullen. U gaat daarmee akkoord met de voorwaarden voor EU-Schoolfruit. Scholen moeten voldoen aan de voorwaarden, die deel uitmaken van de Regeling Schoolfruit 2017, gepubliceerd op 7 juli 2017. Indien u zich aanmeldt voor deelname verbindt u zich aan de verplichtingen die opgenomen zijn in artikel 5 t/m 8 van de Regeling schoolfruit 2017.

  Dag van de levering

  Uw leverancier laat uiterlijk een week voor de eerste levering per e-mail weten welke dag in de week uw school wordt beleverd. Heeft u geen e-mail ontvangen? Neem dan contact op met de leverancier.

  Ontvangstbevestiging

  Contactpersonen van deelnemende scholen ontvangen drie keer een formulier met een ontvangstbevestiging tijdens EU-Schoolfruit. Op de ontvangsbevestiging staat beschreven wel groente en fruit u heeft gekregen voor het aantal leerlingen. U dient het formulier te controleren, te ondertekenen en terug te sturen naar de leverancier.

  Wijzigen gegevens en leerlingenaantal

  Bij aanmelding geeft de school het aantal leerlingen door, zoals verwacht bij de start van het programma in november. De school kan het aantal leerlingen vanwege in- of uitstroom vóór 1 januari 2018 eenmalig wijzigen.

  Nieuwsbrief

  Tijdens de 20 weken schoolfruitperiode ontvangt u iedere donderdag een digitale nieuwsbrief met tips en nieuwtjes rondom groenten en fruit. Meld ook uw collega's aan voor de digitale nieuwsbrief.

  Variëteit in groente en fruit

  Uw leverancier levert groente/fruit volgens de richtlijnen van het EU-Schoolfruitprogramma. Deze richtlijnen zijn opgesteld voor kwaliteit, variatie, verhouding groente/fruit en portiegrootte. Leveranciers leveren seizoensgebonden. Dit betekent dat bij levering wordt gekeken naar de beschikbaarheid van producten. Zo worden nectarines niet in januari geleverd, omdat ze dan niet voldoende beschikbaar zijn. Lees meer over de richtlijnen en een voorbeeld levering verspreid over 20 weken (een voorbeeld uit schooljaar 2013-2014).

  Klachten over de levering

  Neem bij klachten over de levering binnen 24 uur na levering contact op met uw leverancier. De contactgegevens van de leveranciers kunt u hier vinden. Komt u er niet uit met uw leverancier? Neem dan contact op met het Steunpunt EU-Schoolfruit.

  Vignet Gezonde School

  Aantoonbaar goed bezig met gezondheid op uw school? Vraag het Vignet Gezonde School aan.

  - Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

  EU-Schoolfruit_Strooiillustraties_Combi-2.jpg