meisje met ananas

Proefje van de maand

Je kunt een appel met schil en al opeten. Alleen het steeltje en het klokhuis gooi je dan meestal weg. Je kunt een appel ook schillen en in stukjes snijden. Maar wat gebeurt er als je een appel raspt?

Wat heb je nodig?

 • Appel (elstar of jonagold)
 • Mesje
 • Rasp
 • Bord of schaal

Duur: 1 uur en 15 minuten

Wat moet je doen?

image_preview.jpg

Stap 1

 • Snijd de appel voorzichtig doormidden.ThinkstockPhotos-518408410.jpg

Stap 2

 • Rasp de ene helft van de appel zo fijn mogelijk boven het bord of boven een schaal.
stappen-2.jpg

Stap 3

 • Leg de andere helft van de appel hiernaast met de schil naar beneden.

Vraag 1: Wat denk je dat er gebeurt als je een uur wacht?


Stap 4

Wacht een uur en beantwoord dan onderstaande vragen.

  Vraag 2: Wat is er gebeurt?
  Vraag 3: Hoe denk je dat dit komt?
  Vraag 4: Waarom denk je dat er een verschil is tussen de twee verschilende manieren waarop je de appel hebt gesneden?


  Lees de antwoorden hier:

  Vraag 1:

  Zie het antwoord bij vraag 2

  Vraag 2:

  De halve appel wordt een beetje bruin. De geraspte appel een stuk bruiner dan de halve appel.

  Vraag 3 & 4:

  Bij het snijden en raspen wordt het vruchtvlees van de appel stuk gemaakt. Als er dan lucht bij komt, dan reageert het vruchtvlees met de lucht en kleurt de appel bruin.

  Door het raspen gaat het vruchtvlees veel verder stuk dan door het snijden. Daardoor kan na het raspen de lucht veel makkelijker reageren met het vruchtvlees.

  Extra uitleg:

  Een appel bestaat uit allemaal heel kleine cellen. In die cellen zitten verschillende stoffen zoals water en kleurstoffen. De kleurstoffen geven de appel zijn rode, groene of gele kleur.

  In de cellen zit ook de stof polyfenol. Als de cellen van de appel kapot gaan, bijvoorbeeld door het snijden of het raspen, dan kan er lucht bij de stoffen in de cellen komen. Als de zuurstof uit de lucht in aanraking komt met polyfenol, dan reageren ze met elkaar. Deze reactie heet oxidatie. In de cellen van de appel zit ook het enzym polyfenoloxidase (PPO), dat is een stof die de oxidatie van polyfenol versnelt.

  Als polyfenol met zuurstof heeft gereageerd dan ontstaat de kleurloze stof o-quinon. Deze stof reageert op zijn beurt weer met eiwitten en daardoor ontstaat de bruine kleur.

  Wanneer een appel geraspt wordt, dan wordt de appel bruiner dan wanneer de appel alleen gesneden wordt. Dit komt doordat er bij raspen meer cellen kapot gemaakt worden en er daardoor meer zuurstof bij de stof polyfenol uit de cellen kan komen. En dus kan er meer zuurstof met het polyfenol reageren en bruine kleur veroorzaken.

  Hoe bescherm jij je appel?

  Gebruik citroensap

  Hierboven heb je gelezen dat de verbruining van een appel komt door oxidatie. Citroensap voorkomt oxidatie omdat het citroenzuur bevat. Door het zuur doet het enzym polyfenoloxidase (PPO) minder goed zijn werk.

  Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces.

  appelelastiek.png

  Gebruik een elastiek

  Dit werkt voor als je een appel in partjes hebt gesneden, met de schil er nog om. Was en snijd je appel in stukken en bindt alle stukken vast met een elastiek!


   Meer proefjes doen met de klas? Kijk dan eens op www.proefjes.nl

   Bron: proefjes.nl

   EU-Schoolfruit_Strooiillustraties_Combi-1.jpg