Meisje ontbijt met kokkie

Proefje van de maand

Wist je dat je ook groente en fruit op brood kunt eten, zoals bijvoorbeeld geweldige, gekke groentespreads? Ontdek het in het proefje van de maand!

Vraag een ouder om te helpen bij dit proefje.

Wat kun je maken?

Doperwtjesspread

Ingrediënten

  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 1 bosuitje
  • 100 gram hüttenkäse
  • Citroensap
  • 6 volkoren boterhammen
  • Halvarine

Bereiding

  • Kook de doperwtjes in een bodempje water in 2 minuten gaar. Laat de doperwtjes in een zeef uitlekken en afkoelen.
  • Maak het bosuitje schoon. Hak het bosuitje en de doperwtjes met een staafmixe of in de keukenmachine klein.
  • Roer er de hüttenkäse door en maak de spread op smaak met wat citroensap en peper.
  • Besmeer de boterhammen met halvarine en verdeel de doperwtjesspread er over.
1carrousel.png

    Gegrilde groente op brood

    Ingrediënten

    • 1 smalle aubergine
    • ½ courgette
    • 1 paprika
    • ½ eetlepel olijfolie
    • Tijm
    • 8 volkoren boterhammen
    • Halvarine of margarine uit een kuipje

    Bereiding

    • Maak de groente schoon.
    • Schaaf de courgette en de aubergine in dunne plakken en snijd de paprika in repen.
    • Druppel wat olie over de groenten. Verwarm een grillpan of verwarm de grill. Gril de groente in een paar minuten gaar.
    • Laat de groente afkoelen en bestrooi het met wat peper en tijm.
    • Rooster eventueel het brood. Besmeer de boterhammen met halvarine en verdeel de groente er over.
    2carrousel.png

    Paprikaspread

    Ingrediënten

    • 1 rode paprika
    • ½ stengel bleekselderij
    • 1 bosuitje
    • 100 gram hüttenkäse
    • Citroensap
    • Paprikapoeder
    • 6 volkoren boterhammen
    • Halvarine of margarine uit een kuipje

    Bereiding

    • Maak de groente schoon. Hak de groente met een staafmixer of in de keukenmachine klein.
    • Meng de groente door de hüttenkäse en maak de spread op smaak met een beetje citroensap en paprikapoeder.
    • Besmeer de boterhammen met halvarine en verdeel de paprikaspread er over.
    4carrousel.png

    Auberginepuree

    Ingrediënten

    • 1 kleine aubergine
    • 1 eetlepel olie
    • ½ gram knoflook
    • 1 eetlepel tomatenpuree
    • 4 takjes koriander
    • Mespunt kaneel
    • 4 volkoren boterhammen
    • Halvarine of margarine uit een kuipje

    Bereiding

    • Maak de aubergine schoon en snijd hem in blokjes.
    • Verwarm de olie in een koekenpan met een anti aanbak bodem en bak hierin de aubergine zacht.
    • Pers het teentje knoflook er boven uit. Roer er de tomatenpuree door en bak dit even mee.
    • Laat de aubergine in 5 minuten gaar worden.
    • Voeg de korianderblaadjes toe.
    • Pureer de groente in de keukenmachine of met een staafmixer grof.
    • Laat het afkoelen en maak het op smaak met peper en de kaneel.
    • Rooster eventueel het brood. Besmeer de boterhammen en halvarine en verdeel de auberginepuree er over.
    3carrousel.png

    Meer leren over brood? Bekijk de Smaakmissie Brood (groep 1-2)

    Header brood.jpg