Tips van scholen

Veel scholen zijn u al voorgegaan met EU-Schoolfruit. Bekijk onderstaande tips en ervaringen van andere scholen die mee hebben gedaan aan EU-Schoolfruit.


Bereid en snijd-tips

geknipte mandarijnen.JPG

Alexander Roozendaalschool, Almere

Wij snijden/ knippen voor de jonge kinderen mandarijnen en sinaasappels doormidden.Dan krijgen ze niet, wanneer ze op het stukje bijten , een onverwachte sap- explosie in hun mond.

SBO De Windroos, Oldenzaal

Ik heb voor elke klas een snijplankje en een niet te scherp schilmesje gekocht. De kinderen leren ook zo hoe ze fruit moeten snijden en op eten bv een mango. Vooral de bovenbouw die doet dit allemaal zelf en leren zo het fruit van binnen en buiten en samen te werken. Vaak maken ze fruit in stukken en delen dit dan uit in de klas net voor de pauze. Dit eet net iets gezelliger en beter.

Kleurenpracht, Zaandam

Twee kinderen hebben als taak om het fruit op te halen en te verdelen. In de keuken wordt het benodigde gereedschap opgehaald. Sinaasappels worden met schil in 8 parten gesneden. Vruchtvlees wordt er uit gehapt. Omdat dit ook wel bij hardloopwedstrijden wordt uitgedeeld, noemen we dit 'sportsinaasappeltjes’.

sterretjesappel.jpg

De Ambelt, Zwolle

Ook de kinderen niet zo van appels houden lusten een sterretjes appel!
Laurentiusschool, Kekerdom

Een appelsnijder kun je niet alleen voor appels gebruiken: ook peren snij je er heel makkelijk mee. Feestappels: appels met een beetje kaneel erop. Elke klas heeft een eigen fruitbak (grote beslagkom)waarin het fruit ligt. De klassenhulpers lopen rond met deze bak (onze conciërge snijdt al het fruit voor ons). We snijden altijd een stuk in hele kleine stukjes voor de kinderen die eerst willen proeven (iedereen moet altijd alles proeven).

CBS de Akker, Rotterdam

Met de appelsnijder snij ik de appel net niet helemaal door, zodat de partjes nog aan het klokhuis en bij elkaar blijven. Zo worden de partjes minder snel bruin. De kinderen vinden het ook leuk om zo de partjes van hun appel te "plukken".

mango.jpg

IKC Wiarda / Wiardaskoalle, Gouttum 

Laatst heeft mijn groep 7 heerlijk gesmuld van de mango. We hebben de mango met een mango-snijder doormidden gesneden. De harde kern wordt dan gescheiden. In Australië heb ik van mijn familie geleerd om een raster in de mango te snijden. Je keert hem binnenstebuiten en voila allemaal mooie hapklare vierkantjes!

monsters.JPG

Stadskwartier, Meppel

Maak appel of perenmonsters. Je snijdt de appel of peer zigzaggend doormidden en maakt ogen. Daarna kun je er een toneelstukje bij spelen. Ik zeg altijd met een monsterstem: ik eet je op met huid en haar! De kinderen antwoorden: dat gaat niet gebeuren, want ik eet al jouw tanden op. Plezier gegarandeerd én ze eten fruit met plezier!


CBS de Vore, Delfzijl

Wij hebben inmiddels 2 appelsnijders "versleten" door veelvuldig gebruik. Wij hebben 3 fruitdagen op school. Nu is het echter zo dat de kinderen van de onderbouw de appelsnijder zo leuk vinden, dat ze op de andere dagen ook graag een appel mee naar school willen , omdat het dan met de appelsnijder gesneden mag worden. Enkele ouders waren zeer verrast dat hun kinderen zo graag een appel mee naar school wilden. Prachtig toch!

Salto School Louis Buelens, Eindhoven

We maken met 2 mensen de ananassen schoon in de keuken, waarna we ze onmiddellijk uitserveren in de klassen. Hierdoor voorkomen we geknoei in de klassen en het is een heerlijk verfrissende versnapering!

Leuke lesvoorbeelden

rekenen.png

OBS de Linde, Loosdrecht,

"Groep 6 had rekenles over breuken. Toevallig hadden we als schoolfruit meloenen! We hebben daar maar een combinatie van gemaakt."

Calvijncollege, Krabbendijke

Wij hebben verschillende lessen met opdrachten gemaakt wat met het geleverde fruit te maken had. Vaak waren dit opdrachten in combinatie met andere vakken. Zo hebben wij bijvoorbeeld de les 'Eetbaar Schilderij'. Download hier deze les.

BS De Wegwijzer, Heerlen 

Er zijn wel eens kinderen die vanuit hun cultuur wel al bekend zijn met bepaald fruit, dat hier nog vrij onbekend is. Laat de kinderen hierover vertellen!

Villa60, Eefde

Wij hebben drie dagen het schoolfruit. Wij willen kinderen stimuleren om ook de andere dagen fruit mee te nemen naar school. We willen niet dat kinderen fruit mee naar school nemen, omdat het 'moet' van de juf of van vader/moeder. We willen de verantwoordelijkheid bij de kinderen neerleggen. Met de bovenbouwgroepen hebben we de fruitchallenge gespeeld. De kinderen uitgedaagd om in een x aantal weken met de klas een x aantal stukken fruit te eten. Hiervoor heb ik een lijst gemaakt met alle soorten fruit, zodat we elke dag kunnen aanvinken wat er gegeten is. Dit was een groot succes! Als beloning heb ik met de kinderen wafels gebakken: gemaakt van banaan, havermout, ei en melk. Nu we de fruitchallenge niet meer spelen, nemen de kinderen bijna altijd ook gewoon fruit mee naar school. Download hier deze les

winkel.jpg

SBO de Súdwester, Sneek

Wij hebben bij ons op school een fruitwinkel ingericht. Het heet de Súdwinkel en daar verkopen we het fruit dat we van jullie krijgen. Niet met echt geld, maar met nep geld. Zo kan elke klas `s ochtends fruit halen. Je leert hier met geld omgaan en hoe je je moet gedragen in een winkel. Maar je leert natuurlijk ook gezond te eten. Wij vinden het supervet.

Meer leuke lessen? Kijk eens op deze pagina

Voorbereiding en verdeling van fruit en groente

De Arik, Heemstede

Wij hebben voor iedere groep een aparte bak en 's ochtends maakt de conciërge het klaar voor alle groepen! Iedere leerkracht neemt de bak mee z'n klas in, schillen als het op is daar weer in, kind leegt de bak in de groenbak en aan t einde van de dag wordt het ingeleverd bij de conciërge en kan de dag weer opnieuw beginnen! Werkt als een trein!

Praktijkschool Westfriesland, Grootbroek

Bij ons op de praktijkschool werkt het heel goed om tijdens de theorielessen het fruit te snijden en te verdelen. Ik heb wat fruit opgespaard (rijp laten worden) en voor elke leerling een fruitsalade gemaakt. Dit ging er heerlijk in! Dus: het is speciaal dat ze tijdens de les mogen eten EN het wordt gesneden voor ze. Dan wordt het heerlijk gegeten!

Ireneschool, Ermelo

Van alle drie soorten een keuzeschaal maken per dag. Zo is er voor iedereen altijd iets dat hij of zij lekker vindt of een klein stukje om te proberen. Van alle drie een stukje is dan ook mogelijk en grote eters en kleine eters hebben dan allemaal voldoende.

Hildegardisschool, Rotterdam

We hebben grote gekleurde bakken aangeschaft en grote schalen per klas. Alle klassen hebben kleine lepeltjes voor de kinderen in de klas. Dan hebben wij de liefste ouderraad die je maar kunt wensen. Zij verdelen, snijden (indien nodig) het fruit en verdelen de bakken/schalen in de klassen op woensdag en soms op vrijdag als er gesneden moet worden.

Basisschool Titus Brandsma, Venlo-Blerick

ouders.JPG

Maak er een gezellig oudermoment van! Wij hebben een oproep geplaatst en een groot aantal ouders en grootouders bereid gevonden om samen in de teamruimte fruit en groente te snijden en te verdelen. Iedere klas heeft een afsluitbare bak met groep en leerlingaantal erop geschreven. Per groep wordt het fruit verdeeld. Wij verdelen de drie soorten telkens over alle drie de dagen. Dus iedere dag valt er voor alle kinderen te kiezen uit drie soorten en er zit voor ieder kind van alle soorten een stuk fruit in de bak.

Dus... samen snijden, verdelen en proeven. Binding met ouders en grootouders, gezamenlijke verantwoordelijkheid ouders/school en samen smikkelen en ontdekken door kinderen (en soms ook door ouders -pommelo en kakifruit bijvoorbeeld-). Een win-win-win-situatie.

fruithapje.jpg

De Jacobsvlinder, Zoetermeer

Fruit wat gesneden moet worden wordt in de ouderkamer klaargemaakt door ouders. Wij zijn begonnen met 1 vaste fruitdag ( Jaren geleden)en hebben dit steeds uitgebreid. Vanaf dit schooljaar eten de kinderen in de kleine pauze allen fruit. dit gaat goed. kinderen zijn tevreden, ouders ook.

ouders1.jpg

OBS de Veldrakker, Nieuwegein

Iedere week sturen wij de soorten fruit door naar een enthousiaste groep ouders, die via een app ouders optrommelt. Zij maken het merendeel van het fruit dat niet makkelijk te eten is voor kinderen, schoon. Er zijn bakken gekocht waar het fruit in gedaan wordt. Het eten en genieten van fruit is hier héél erg mee vooruit gegaan.

Diamant college, Groningen

Wij zijn een VSO-school met groepen tot 14 leerlingen. Per klas heb ik een grote, kleurige (fruit)schaal gekocht. Per klas een kaart met de aantallen (voor eigen geheugen en voor collega's die het eventueel moeten overnemen). Ik verdeel het fruit en laat dan een bovenbouw-leerling de bakken rondbrengen. Overgebleven fruit zet ik bij de kantine neer zodat ook bovenbouwleerlingen fruit kunnen pakken. Soms gebruiken we restanten bij de kooklessen.

Daltonschool, Elst

Plan school breed een moment in (tijdens de pauze) om met de gehele school tegelijkertijd het school fruit te nuttigen. Zo wordt het niet ''vergeten''.

OBS De Rietschoof, Opijnen

Wij maken op school gemengde dienbladen met fruit. Dat betekent dat de appels met de appel snijder in parten gesneden worden, de peren doormidden en het klokhuis eruit. En andere vruchten ook in stukken. Wij horen dus nooit dat iemand iets niet wil nemen er is dagelijks keuze.

Spelen met smaak

Gomarus college, Leeuwarden

Wij maken met het fruit ook smoothies, fruitsalades en andere recepten die de leerlingen zelf mogen uitzoeken. Daarnaast hebben we op 5 verschillende manieren wortels voorbereid, daarna een smaaktest erop losgelaten. Leerlingen vonden het fantastisch om de verschillende smaken en structuren te proberen.

PCBS Diamant, Beemte Broekland

Kinderen hebben soms de neiging om op voorhand al te zeggen dat ze iets niet lusten. De afspraak bij ons is: "Je moet soms aan een nieuwe smaak wennen. 10 hapjes en je bent eraan gewend!" en ook: "Iedereen proeft alles, daarna mag je uit de 3 fruitsoorten een keuze maken." Op school hebben wij 2 kinderen die hierop een uitzondering zijn, maar voor de rest eet elk kind alles!

OBS ’t Jonkertje, Jonkersvaart

Nieuwe fruitsoorten bieden we op een mooie schaal in kleine "proefporties" aan. Deze schaal staat op een strategische plaats waar de leerlingen in de ochtendpauze langs komen, met een leerkracht die het fruit promoot en zegt dat iedereen "moet" proeven. Opvallend veel leerlingen komen terug voor een tweede stukje....

SBO de Wissel, Oosterhout

Soms blijft er fruit over. Zonde om weg te gooien. Wij maken er dan smooties of fruitsalade van. De kids smullen hiervan!

Heeft u ook goede tips over groente en fruit in de klas? Geef ook uw tip door en ontvang gratis een appelsnijder!

Let op: Uw tip kan verspreid worden via onze communicatiekanalen. U wordt in dat geval altijd opnieuw benaderd om toestemming te geven.

Geef ook uw tip door:


*) Verplicht veld
Wij gaan zorgvuldig met uw gegevens om en gebruiken deze alleen voor bovenvermeld doel. Op deze verwerking is onze privacyverklaring van toepassing.