Proefje van de maand

Met dit weer is een soep heerlijk! Maar wat zijn de verschillen tussen soep uit blik, soep uit een pakje en zelfgemaakte soep? De kinderen gaan deze drie soorten soep met elkaar vergelijken in dit proefje.

Benodigdheden

  • een pakje tomatensoep
  • een blik tomatensoep
  • keukenspullen (zie recept)
  • ingrediënten om zelf tomatensoep te maken (zie recept hieronder)
  • bekertjes (drie per kind)
  • drie pannen
  • kookplaat
  • houten lepels

Uitvoering

De kinderen gaan drie soorten soep met elkaar vergelijken: soep uit een pakje, soep uit blik en zelfgemaakte soep. Neem bijvoorbeeld tomatensoep.

Laat de kinderen eerst de drie soepen maken. Verdeel de klas in drie groepen, die ieder verantwoordelijk is om één van de drie soepen te maken. 
Neem voor de zelf te maken soep het recept onder aan deze pagina of een duidelijk recept bijvoorbeeld van internet. De soep uit blik hoeft alleen opgewarmd te worden en de soep uit een pakje moet gemengd worden met water en aan de kook worden gebracht.

Geef de kinderen een bekertje van ieder van de drie soepen. Laat ze de drie soepen vergelijken en hierover napraten. Welke verschillen proefden, zagen en roken ze? Wat vonden ze lekkerder? Waarom? Hoe komt dat, denken ze?

Laat de kinderen hierna het etiket van blik en pakje lezen en vergelijken met de ingrediënten van het recept. Welke verschillen ontdekken ze? (In de soep uit blik en in het pakje zitten extra ingrediënten om ervoor te zorgen dat de soep lang bewaard  kan blijven. Wat is hetzelfde?

Recept tomatensoep

Keukenspullen:
snijplank
dunschiller
snijmes
blikopener
hapjespan
kookplaat
houten lepel
kom
zeef

Ingrediënten:
1 ui 
1/2 winterpeen 
1 eetlepel (olijf)olie 
1 eetlepel suiker 
1 blikje tomatenblokjes (400 g) 
1 pot rundvleesbouillon met rundvlees (340 ml) 
1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon 
1/2 zakje verse peterselie (à 30 g) 
100 g rundergehakt 
zout en peper

Bereiding tomatensoep

Ui pellen en snipperen. Wortel schoonmaken, wassen en in blokjes snijden. In braadpan olie verhitten. Ui en wortel 2 minuten zachtjes fruiten. Suiker erover strooien en al roerend laten smelten en iets laten kleuren. Tomatenblokjes met vocht erdoor roeren en 1 minuut meewarmen. Bouillon boven pan door zeef schenken (vlees bewaren). Toevoegen: 1 pot (van bouillon) water, kruidenbuiltje en helft van peterselie. Aan de kook brengen en 15 minuten zachtjes laten koken. Gehakt mengen met zout en peper en tot kleine balletjes draaien. Tomatensoep boven andere pan zeven. Gehaktballetjes en rundvlees (uit de pot bouillon) aan soep toevoegen, aan de kook brengen en soep nog 10 minuten zachtjes laten koken. Peterselie fijnhakken. Vlak voor serveren fijngehakte peterselie erover strooien.

Vond je dit proefje leuk?

In het inspiratieboek van Smaaklessen staan meer leuke proefjes met voeding.

‣ Bekijk het inspiratieboek hier