Nieuws

Feestelijke afsluiting EU-Schoolfruit 2021-2022

Gepubliceerd op
15 april 2022

Vandaag was de symbolische afsluiting van het EU-Schoolfruit-en groenteprogramma van
schooljaar 2021-2022. Leerlingen van basisschool Vossenburcht in Nijmegen hebben, onder
toeziend oog van de Nijmeegse chef-kok Daan Winkel, het programma feestelijk afgesloten. Dit deden ze met zelfgemaakte groente-en fruitgerechten voor het pop-up Smaakrestaurant.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen werd door de leerlingen aan tafel geserveerd en daarna ook door hen geïnterviewd. Het proeven van de gerechten stond daarbij centraal. Volgende week krijgen alle deelnemende scholen hun laatste schoolfruit en -groente van dit schooljaar geleverd.

Les over gezonde voeding
Aan de 13e editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma dedenmeer dan 3.100 scholen mee. Alle deelnemende scholen ontvingen de afgelopen 20 weken, 3 dagen per week gratis fruit en groente. In deze 20 weken konden scholen ook gebruikmaken van het online lesportaal Chef! Hier vinden leerkrachten voor elke groep een startles en andere korte lesactiviteiten over fruit en groente. Leerkrachten die meer willen doen met educatie rondom gezonde voeding kunnen hier ook de aanvullende Smaaklessen en
Smaaklesactiviteiten vinden.

Smaakrestaurant
Om het EU-Schoolfruitprogramma dit schooljaar feestelijk af te sluiten openden de kinderen van de leerlingenraad en leerlingen van groep 7 van basisschool Vossenburcht in Nijmegen op hun school een pop-up Smaakrestaurant. Van verschillende fruit- en groentesoorten maakten zij verschillende gerechten, waarbij het beleven en ontdekken van nieuwe smaken centraal stond. Speciale genodigden burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, Floor Boselie-Abbenhuis van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Gemma Tacken van Wageningen University & Research schoven aan en slotenhet programma samen met de leerlingen af

Meer scholen hebben vaste fruit- en groentedagen
Fruit en groente worden op scholen steeds meer op vaste dagen gegeten. Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van EU-Schoolfruit en Smaaklessen blijkt dat in 2021 63% van de ondervraagde scholen één of meerdere vaste fruit- en groentedagen heeft. In 2019 was dat nog 50%. Ramona Frenk, directrice Basisschool Vossenburcht: “Onze school doet al jaren met veel plezier mee met het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma, omdat we het belangrijk vinden dat kinderen zoveel mogelijk verschillende soorten fruit en groente proeven en spelenderwijs leren waarom het eten van fruit en groente belangrijk is voor een gezonde leefstijl.”

Start inschrijvingen nieuw schooljaar
Van 9 t/m 20 mei 2022 kunnen basisscholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs zich inschrijven voor EU-Schoolfruit voor schooljaar 2022-2023. Van 5 september 2022 t/m 10 februari 2023 krijgen ze 20 weken lang, 3 porties gratis groente en fruit voor alle leerlingen. Houd de website in de gaten!