Nieuws
Lessen rondom de gezonde lunchtrommel
Gezond eten en drinken mee naar school. Dit is een goede basis om lekker te kunnen presteren op school. En om vol energie het schooljaar door te komen. Wil jij het nieuwe schooljaar goed en gezond starten met jouw klas? Geef dan aandacht aan de gezonde lunchtrommel met één van de lessen over de gezonde lunch.
Lessen in de klas
Voor het initiatief Trommel zonder Rommel zijn 3 lessen ontwikkeld voor de onder-, midden- en bovenbouw. Hiermee kun je op jouw school aandacht geven aan de gezonde lunchtrommel.
Initiatief Trommel zonder Rommel
Met het initiatief Trommel zonder Rommel worden ouders geïnspireerd om gezond eten en drinken mee naar school te geven, zodat kinderen het beste uit hun dag kunnen halen.
Vind jouw school gezonde voeding belangrijk, dan kan Trommel zonder Rommel een hulpmiddel zijn om ouders en verzorgers te informeren over gezonde voeding. Informeren is namelijk één van de manieren om ouders en verzorgers te betrekken bij wat de school doet aan voeding.Voor meer informatie en de ouderbrochure:
Lessen voor in de klas
Onderbouw
Wat eet jij als leerkracht bij de lunch? En wat eten de leerlingen? Aan de hand van een voorbeeldlunch kijken jullie wat eten is om van te groeien en eten om van te snoepen.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Lesduur: 40 minuten
Middenbouw
De leerlingen gaan aan de slag met een aantal eetwissels voor de lunch en bedenken met de broodjesbouwer nieuwe lunchrecepten voor in de broodtrommel.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Lesduur: 50 minuten
Bovenbouw
De leerlingen gaan aan de slag met de Schijf van Vijf en kijken welke producten uit de lunchtrommel wel in de Schijf staan en welke niet. Ze eindigen met een leuke quiz!
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Lesduur: 70 minuten
Het initiatief Trommel zonder rommel is tot stand gekomen door een samenwerking tussen GGD ZHZ, JOGG Zuid-Holland Zuid, Jong JGZ en het Voedingscentrum. Ook GGD West-Brabant en JOGG Breda doen mee. In de JOGG-gemeenten wordt het initiatief onder de aandacht gebracht. Lidl Nederland geeft landelijk aandacht hier aan.
Lidl is partner van het Voedseleducatie Platform*, waarin overheid, bedrijfsleven, de wetenschap (WUR), het onderwijs en maatschappelijke organisaties in een Publiek Private Samenwerking (PPS) samenwerken aan objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen. Twee lesprogramma’s waaraan het Voedseleducatie Platform werkt zijn Smaaklessen en Smaakmissies.
*Binnen het Voedseleducatie Platform waken een
onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie over het beleid, de objectiviteit en inhoud van de materialen van het Voedseleducatie Platform.