category_news
Wereldrecord koken met kinderen behaald!
Tijdens het Junior Science Lab 'Avontuurlijke eiwitten' leerden kinderen uit groep 6 en 7 niet alleen waarom alternatieve eiwitten belangrijk zijn voor duurzame voedselzekerheid, ze leerden ook koken met bijvoorbeeld tempeh en andere eiwitrijke alternatieven. Daarmee zetten ze ook nog eens het wereldrecord ‘koken met kinderen’.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Kennismaken met avontuurlijke eiwitten
Bijna tweehonderd kinderen uit de bovenbouw verzamelden zich op 8 juni in Omnia, het splinternieuwe gebouw op Wageningen Campus, om te leren over alternatieve eiwitten. Waarom doen wetenschappers daar onderzoek naar? Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn essentiële bouwstenen voor onze lichamen. Op dit moment halen we onze eiwitten nog vaak uit vlees en eieren, waar veel natuurlijke bronnen voor nodig zijn.
Wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) onderzoeken daarom manieren om die producten duurzamer te produceren maar zijn ook op zoek naar vervangers. Het is belangrijk om ook de overstap te maken naar andere eiwitbronnen. Tijdens het Junior Science Lab maakten kinderen kennis met twee van die eiwitvervangers: quinoa en tempeh, die tjokvol van die belangrijke bouwstof zitten.
Record grootste kinderkookles behaald
Louise Fresco, voorzitter van het bestuur van WUR, heette de kinderen welkom. ‘Als je van vandaag één ding onthoudt,’ stelde ze, ‘moet dat zijn dat iedereen eiwitten nodig heeft, elke dag. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor een kakkerlak, een poes, een olifant, en voor je cavia.’ Via een ‘voelbox’ kwamen twee jonge vrijwilligers letterlijk in aanraking met de avontuurlijke eiwitten van de dag, zonder dat ze die konden zien. En tijdens een kindercollege, gegeven door wetenschappers Machiel Reinders en Maaike Nieuwland, ontdekten de bovenbouwers dat je bij proeven al je zintuigen gebruikt. Proeven doe je niet alleen met je tong, maar ook met je ogen, oren en vingers.
Samen met pabostudenten gingen de kinderen vervolgens aan de slag met het verwerken van alternatieve eiwitten in een pokébowl. Daarmee deed het Junior Science Lab een poging om een wereldrecord te zetten voor het hoogste aantal kinderen dat tegelijk kookt. En dat is gelukt! 199 kinderen kookten tegelijk een food bowl met bijvoorbeeld tempeh erin. En natuurlijk mocht iedereen daarna ook van het gerecht proeven zoals ze dat gewend zijn: door een hap te nemen.