Voorproefje van Smaaklessen

1. Lerarenhandleiding

Voorkant groep 6.jpg

Met de handleiding gaat u samen met uw groep op ontdekkingstocht in de wereld van ons eten. De handleiding bestaat uit vijf lessen per groep, met uitzonderen voor groep 1/2 die 9 lessen hebben. De laatste les is een afsluitende les, waarbij u samen met uw klas een kookopdracht gaat uitvoeren.

Wanneer het thema gezondheid behandeld wordt in Smaaklessen, is de Schijf van Vijf het uitgangspunt. De Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Als je volgens de Schijf van Vijf eet, eet je genoeg van alle producten die gezondheidswinst opleveren en die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen.

Klik op onderstaande voorbeelden om ze te vergroten

Bekijk ook les 1 voor groep 6 als voorbeeld

Wanneer zet je Smaaklessen in?

Er zijn verschillende manieren om Smaaklessen in te zetten.

 • Project: Verdeel de lessen over de verschillende dagen van de projectperiode.
 • Verspreid over het schooljaar: Maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
 • Koppeling lesmethoden: in het Online Inspiratieboek vindt u per groep een overzicht van hoe u Smaaklessen kunt combineren met bestaande lesmethodes in het basisonderwijs.

Voorbereidingstijd

voorbereidingstijd.png

Bij elke les staat de voorbereidingstijd. Deze is exclusief boodschappen doen. Bij sommige lessen heeft u bijvoorbeeld verse groente en vers fruit nodig. De tijd die het kost om deze producten te kopen is moeilijk in te schatten.

U bespaart tijd door extra producten voor de lessen mee te nemen wanneer u zelf boodschappen doet. Op scholen waarbij alle groepen Smaaklessen krijgen, kunnen leerkrachten bij toerbeurt alle boodschappen doen. Soms kan een ondersteunende kracht, zoals een conciërge of ouder, de producten kopen en klaarzetten voor Smaaklessen.

Kosten boodschappen

Bij Smaaklessen hoort écht zien, ruiken, voelen en proeven van eten. Dit betekent dat u voor vrijwel alle lessen een aantal echte voedingsmiddelen nodig heeft.

De kosten per groep zijn gemiddeld tussen de €25,- en €40,- per jaar. Voor groep 1/2 zijn de kosten iets hoger, omdat er voor deze groep meer lessen zijn.
Een school kan kosten besparen door:
 • leerlingen te vragen om de producten van huis mee te nemen
 • alleen lege verpakkingen te gebruiken
 • producten alleen te laten zien op het digibord
 • gebruik te maken van kopieerbladen in plaats van echte producten
 • sponsors zoeken (bijv. plaatselijke supermarkt)
   tussen10.jpg

   2. Smaaklessen Digibord

   Bij elke Smaakles hoort één van de opdrachten uit de digibordmodule. Dit is een digitale omgeving met leuke extra's zoals filmpjes, spelletjes, illustraties of een quiz. Ook vindt u hier een eindtoets waarmee de opgedane kennis kort getoetst kan worden. De Smaaklessen en kopieerbladen kunt u ook via de digibordmodule openen. Het digibord is vrij toegankelijk.

   Klik op onderstaande voorbeelden om ze te vergroten

   tussen9.jpg

   3. Online Inspiratieboek

   In het Inspiratieboek vindt u aansluitende lesideeën per Smaakles. U kunt ook zoeken op een willekeurig lesidee of op een lesidee per bouw, bijvoorbeeld voor de onderbouw.

   Klik op onderstaande voorbeelden om ze te vergroten

   Lesideeën per Smaakles

   Hier vindt u alle Smaaklessen per groep. Vanuit deze lessen ziet u welke aansluitende lessuggesties er per les beschikbaar zijn.

   Lesideeën per bouw

   U kunt er ook voor kiezen om rechtstreeks alle lessuggesties in het Inspiratieboek te bekijken. Hier vindt u allerlei lessuggesties, verdeeld over de thema’s smaak, gezondheid, consumentenaspecten, voedselproductie, voedselbereiding en voedselproductgroepen.

   Naar het lesaanbod

   - Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan