Yes, de nieuwe Smaaklessen!
Wat proef je nog met je neus dicht? Staat sinaasappelsap in de Schijf van Vijf? Wat betekent biologisch? En hoe maak je een lekker en gezond recept? Met deze vragen gaan leerlingen aan de slag tijdens Smaaklessen.
Kersverse Smaaklessen
Smaaklessen is helemaal vernieuwd. Samen met wetenschappers, leerkrachten en leerlingen hebben we Smaaklessen aangepakt. Met nieuwe onderwerpen, nieuwe opdrachten en extra verdieping gaan de leerlingen eten op een hele nieuwe manier beleven!
Aan de slag
Smaaklessen zijn gratis voor iedereen! Maak een account op voedseleducatie.nl en begin gelijk met alle lessen. Een Smaakles duurt ongeveer een uur en er zijn 5 lessen voor iedere groep.
Werk je liever offline?
Bestel dan via onderstaande knop de Smaaklesmap met 20% korting. Let op: deze actie is tijdelijk.
Wat is er nieuw?
● Alle lessen zijn nagelopen op inhoud, actualiteit, didactiek, objectiviteit en inclusiviteit.
● Er zijn een aantal lessen helemaal of deels vervangen door nieuwe lessen. Zo zijn er een aantal nieuwe thema’s die terugkomen, zoals water drinken, voedselverleidingen en duurzaam eten. Ook zijn er nieuwe kooklessen voor groep 3 t/m 8 met recepten en video’s van koks Sandra Ysbrandy, Ramon Beuk en Maryam Shekoh.
● Er zijn extra optionele activiteiten, die ook in kleine groepjes met een onderwijsassistent gedaan kunnen worden.
Hoe zet je Smaaklessen in?
De lessen sluiten aan bij de kerndoelen voor het basisonderwijs vanuit het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’, domein Mens en samenleving en domein Natuur en techniek. De lessen zijn gebaseerd op het Leerplankader voeding van de SLO.
Er zijn verschillende manieren om voedseleducatie in te zetten.
- Project: verdeel de lessen over de dagen van de projectperiode.
- Verspreid over het schooljaar: maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
- Koppeling met reguliere lesmethoden in het onderwijs: Op onze website vind je een overzicht hoe het lesmateriaal van Smaaklessen een verdieping, verbreding of vervanging kan zijn op methodes die nu al gebruikt worden. In het overzicht vind je lesmethodes zoals Argus Clou, Blink, DeZaken en Wijzer, zie ook www.smaaklessen.nl/aansluitingonderwijs.
- Geef je ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO)? Bekijk deze pagina voor suggesties over hoe je Smaaklessen hierbij kunt inzetten.
Over Smaaklessen
Smaaklessen in een bewezen effectief erkend lespakket. Smaaklessen is ontwikkeld door Wageningen University & Research en wordt ondersteund door het Voedingscentrum, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Voedseleducatie Platform. Smaaklessen is onderdeel van Gezonde School. Het RIVM erkent Smaaklessen als een effectieve interventie, zie ook www.smaaklessen.nl/onderzoek.