Over voedseleducatie
De school is de perfecte plek om over voedsel en gezond en duurzaam eetgedrag te leren. Met voedseleducatie maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken.
Al 15 jaar ervaring met voedseleducatie
In samenwerking met overheid, onderwijs, bedrijfsleven, en maatschappelijke organisaties ontwikkelt Wageningen University & Research objectieve educatie over voedsel en voeding aan kinderen. Al 75% van de scholen maakt gebruik van ons aanbod.
Door kinderen niet alleen de kennis mee te geven, maar ook de ervaring, blijft de stof beter hangen. Met deze kennis en ervaringen zullen kinderen later eerder gezonde en duurzame voedselkeuzes maken en weten ze hoe ze gezonde maaltijden kunnen bereiden.
Het lesmateriaal van Smaaklessen, Smaakmissies en het EU-Schoolfruitprogramma opgenomen in het online lesportaal Chef! die voor alle gebruikers geheel gratis te gebruiken is.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Bewezen Effectief
Promotieonderzoek van Wageningen University & Research laat effect zien op het gebied van smaakontwikkeling, uitproberen van producten en kennis over gezonde voeding bij de programma's Smaaklessen en Smaakmissies.
Daarnaast zijn Smaaklessen en EU-Schoolfruit opgenomen in de database met erkende interventies van het Centrum Gezond Leven (CGL) van het RIVM. Smaaklessen is het eerste landelijke lesprogramma over voeding op de basisschool in de interventiedatabase op het niveau Effectief.
Hoe zet je voedseleductie in?
Er zijn verschillende manieren om het aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
- Project: verdeel de lessen over de dagen van de projectperiode.
- Verspreid over het schooljaar: maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
- Koppeling met reguliere lesmethoden in het onderwijs: Op onze website staat van welke voedseleducatielessen aansluiten op reguliere lesmethoden.
- Geef je ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO)? Bekijk deze pagina met suggesties over hoe je Smaaklessen hierbij kunt inzetten.
De lesprogramma's sluiten aan bij het leerplankader Sport, Bewegen en Gezonde leefstijl van de SLO, kern- en leerdoelen (Domein Mens en samenleving en domein Natuur en techniek) en verscheidene methodes in het onderwijs. Op basis daarvan zijn vijf pijlers samengesteld, die in de lessen terugkomen:
- Gezond eten: Waarom heb je eten en drinken nodig?
- Smaak: Durf jij nieuwe soorten eten te proeven?
- Voedselproductie: Waar komt ons eten vandaan?
- Koken: Hoe maak je een gezonde, lekkere lunch?
- Consumentenvaardigheden: Wat staat er op een etiket?
Ontwikkeld door:

Ondersteund door:

Ondersteund door:

Ondersteund door:

Onderdeel van:
