
Nieuws
Kok in de klas 2025: een leerzaam feest!
Vorige week deden er ruim 3450 leerlingen van basisscholen groep 6, 7 of 8, SO en VSO scholen mee aan de zesde editie van Kok in de Klas. In elke provincie vonden kooklessen plaats, waarbij leerlingen samen met een enthousiaste kok aan de slag gingen. Ze leerden hoe ze van verschillende ingrediënten een gezond en smakelijk gerecht konden bereiden. Zelf mochten ze groenten snijden, mengen, garneren én samen met de kok bakken. Als afsluiting genoten ze in de klas van hun eigen creatie. Zo ontdekten de kinderen dat ze zelf in staat zijn om een smaakvol gerecht op tafel te zetten.
‘Het is eigenlijk wel lekkerder dan ik had verwacht’ – Leerling groep 6
Ook de media heeft veel aandacht gegeven aan Kok in de Klas. Kijk en luister hier terug!
- Noord-Hollands dagblad: "Hoe snij je eigenlijk een ui, basisschoolleerlingen krijgen kookles van chef-kok"- klik hier
- AD: "Danielle 16 droomt van carrière als kok na les van Jasper, ik kook elke dag hoor" - klik hier
- Oost.nl: "Kok in de klas leert kinderen de waarde van koken, je kan het ook gezellig samen met je vrienden doen" - klik hier
- De Nationale Onderwijsgids: "Leerlingen speciaal onderwijs krijgen op school les van twee chef-koks" - klik hier
- RTV Noord: "Van schooltafel naar keukenblad, leerlingen krijgen les van chef-kok" - klik hier
- Malive.nl: "Met Kok in de Klas wordt gezond eten leuk en leerzaam" - klik hier
- Rodi.nl: "Leerlingen ontdekken kookplezier met echte chef-kok" - klik hier
- PCZ: "De Buitengewone Bonenburger koken in de klas" - klik hier
- Gelderlander: "Video: Deze Wageningse klas kreeg kookles van een echte chef. Huh een bonenburger" - klik hier
- RTV Westerwolde: "Kok in de klas wil meer kinderen enthousiast maken om te gaan koken" - klik hier
- ROS-TVkrant: "Kok in de Klas 2025: beleef het zelf in Brabant" - klik hier
- De Krant: "Kookplezier in de klas met de Buitengewone Bonenburger" - klik hier
- EY!Daily: "Video: Kok in de Klas" - klik hier
- Niewsblad NOF: "Kok in de Klas: Kinderen leren gezond koken door bonenburger te maken..." - klik hier
- Resource: "Omnia kok kookt met Wageningse basisschoolklas" - klik hier
- Het Kontakt Vijfheerenlanden: "Gratis kooklessen in de klas: scholen zien dat gezond leren koken bijdraag aan de ontwikkeling" - klik hier
- NH Nieuws ( 16 juni - 3uur - vanaf 44:30 minuten) - klik hier
- Omroep Fryslân (17 juni - vanaf 47:55 minuten)- klik hier
- RTV Drenthe (18 juni vanaf 37:37 minuten) - klik hier
Waarom is koken met kinderen belangrijk?
Nederland kan in 2050 ongeveer 20% minder nieuwe gevallen van diabetes, coronaire hartziekten en beroertes tellen als alle Nederlanders vanaf nu dagelijks twee stuks fruit eten en als ze bewerkt vlees, zoals worst en hamburgers, laten staan. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Uit de Eiwitmonitor 2024 blijkt ook dat consumenten wel meer willen koken met gezonde eiwitbronnen zoals noten en peulvruchten, maar dit nog niet doen, omdat ze het niet gewend zijn en niet goed weten hoe ze er (lekker) mee kunnen koken.
“Door kinderen al op jonge leeftijd voedselvaardigheden bij te brengen, geven we ze een stevige basis om later zelf bewustere voedselkeuzes te maken. Zelf doen: dat blijft hangen,” aldus projectleider Sanne Peeters.


Het recept
Elk jaar wordt er een nieuw recept bedacht voor het Kok in de Klas evenement. Dit jaar is dat de Buitengewone Bonenburger. Het recept is gemaakt in samenwerking met kok en kookboekenschrijver Ramon Beuk. De ingrediënten in het recept zitten allemaal in de Schijf van Vijf. Ramon Beuk geeft het recept een eigen twist.
Materialen
Deelnemende koks en leerkrachten kunnen ter voorbereiding van de kookles gebruik maken van het materiaal dat gratis beschikbaar is via www.voedseleducatie.nl. Dit materiaal is ook beschikbaar voor scholen die niet mee doen aan het evenement, maar op een later moment met een kok willen gaan koken. Er is ook een kookvideo te bekijken van Ramon Beuk. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl. Kok in de klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen.
Thuis aan de slag?
Voor leerlingen en ouders staat het recept op smaakwereld.nl, zodat ook thuis dit bijzondere recept geprobeerd kan worden.


Smaaklessen
Kok in de Klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen. Smaaklessen is een effectief lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de basisschool. Met Smaaklessen wordt de nieuwsgierigheid en interesse van kinderen naar gezond en duurzaam eten opgewekt. Het beleven van voedsel staat in de lessen centraal. Weten waar het eten vandaan komt, helpt om bewuste, gezonde keuzes te maken. Uit verschillende onderzoeken is gebleken, dat voedingseducatie effectiever is wanneer gebruik wordt gemaakt van ervaringsgerichte lesmethoden en activiteiten.
Organisatie Kok in de Klas-event
Het Kok in de Klas-event is mogelijk gemaakt vanuit het Rijksprogramma Jong Leren Eten en het Voedseleducatie Platform. Het VEP is een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap (WUR). Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit.
Het Steunpunt Smaaklessen van Wageningen University & Research is verantwoordelijk voor de aansturing van het Voedseleducatie Platform.
