Organisatie
De organisatiestructuur van het Voedseleducatie Platform bestaat uit een Raad van Toezicht, een Toetsingscommissie, Het Steunpunt Smaaklessen en EU-Schoolfruit en leden.
Het Voedseleducatie Platform bestaat uit:
Steunpunt Smaaklessen en EU-Schoolfruit
Wageningen Economic Research
Het Steunpunt Smaaklessen en EU-Schoolfruit is hoofdverantwoordelijk voor de aansturing van het project. Ook ontwikkelt het Steunpunt alle lesmaterialen en activiteiten van het Platform. Het steunpunt is onderdeel van Wageningen Economic Research.
De Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht controleert het beleid van het Voedseleducatie Platform. Een belangrijke focus hierbij is het waken over de objectiviteit. De Raad van Toezicht bestaat uit Prof. dr. Jaap Seidell (Vrije Universiteit Amsterdam), drs. Paul van der Velpen (Directeur GGD Amsterdam), Samantha Dinsbach (Directeur GGD Twente), dr. Jan Maat en Laurens van Tilburg (Vanuit het onderwijs). Agendalid: Dr. Mariken Leurs (RIVM).
De Toetsingscommissie
De toetsingscommissie beoordeelt alle lesmaterialen en activiteiten van het Voedseleducatie Platform op objectiviteit, juistheid en haalbaarheid voor het onderwijs. De Toetsingscommissie bekijkt conceptproducten en bewaakt de kwaliteit van de materialen. Dit doet iedereen vanuit hun eigen expertise. Mocht er bepaalde expertise ontbreken, dan wordt een expert van buiten de Toetsingscommissie gevraagd om hen te adviseren.
De Toetsingscommissie bestaat uit:
- Annette StafleuOrganisatie: VoedingscentrumExpertisegebieden: voedingsinhoudelijk algemeen, voedselveiligheid, voorlichting, duurzaamheid, kinderopvang, receptuur, koken, smaakontwikkeling, voedselverspilling.
- Dannie WammesOrganisatie: Pabo Hogeschool van Arnhem en Nijmegen & Het Groene WielExpertisegebieden: basisonderwijs, voortgezet onderwijs, kinderopvang, pedagogiek, didactiek
- Jeanne de VriesOrganisatie: Wageningen University & Research - Humane Voeding & GezondheidExpertisegebieden: voeding, receptuur, diëtiek, duurzaamheid, groen onderwijs, voorlichting, onderzoek, effectiviteit.
Leden van het Platform
Leden van het Platform leveren een financiële bijdrage aan het Voedseleducatie Platform. Deze bijdrage wordt verdubbeld door het ministerie van LNV vanuit het topsectorenbeleid. Naast een financiële bijdrage kunnen leden ook een materiële of in-kind bijdrage leveren, zoals bijvoorbeeld:
- non-branded materialen verstrekken voor scholen
- netwerk mobiliseren voor het aanbieden van excursies activiteiten (zoals het bezoek aan een boerderij of fabriek)
- gastlessen binnen/buiten de klas verzorgen
- meedenken bij de ontwikkeling van Smaakmissies












