Smaakmissie Avontuurlijke eiwitten met VR-excursie!
Eiwitten vormen de bouwstenen van het leven op aarde. Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te kunnen voorzien, zullen we naast de bekende eiwitbronnen ook alternatieve eiwitbronnen moeten gaan zoeken. In de Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten gaan leerlingen uit groep 7-8 op zoek naar deze avontuurlijke eiwitten en leren ze van alles over alternatieve eiwitbronnen! Daarnaast gaan ze op een unieke VR-excursie naar een linzenfabriek!
De Smaakmissie bestaat uit 6 interactieve lessen met aansluitend een digibordmodule en is te vinden op het gratis lesportaal Chef!.

Op zoek naar avontuurlijke eiwitten
Een Smaakmissie is een lessenserie waarbij kinderen zowel binnen als buiten de klas op onderzoek gaan. Zo ook in deze nieuwe Smaakmissie Avontuurlijke eiwitten, voor groep 7 en 8!
In deze Smaakmissie heeft Ella de hulp nodig van de leerlingen. Ella is hobbykok en gaat een foodtruck openen met allerlei producten met avontuurlijke eiwitten! Ella heeft zeewier, tofu, bonen, linzen en insecten. Eén probleempje… Ella weet niet welke gerechten zij daarvan kan maken. Kunnen de leerlingen haar helpen?
Deze Smaakmissie bestaat uit 6 interactieve lessen, die gegeven worden via het digibord. Alle lessen staan op het gratis lesportaal Chef!. De leerlingen leren meer over eiwitten, proeven insecten, leren etiketten lezen en gaan, net als in de andere Smaakmissies, op excursie. Uniek aan deze Smaakmissie is dat de excursie een VR-excursie is, die in de klas kan worden gedaan!
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Gratis VR-brillen (op=op)
Dat ging snel! We zijn helaas al door onze hele voorraad heen. Om op de hoogte te blijven van onze acties kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Op excursie met Virtual Reality (VR)
Zoals in elke Smaakmissie, gaan leerlingen ook in deze Smaakmissie op excursie. Dat is deze keer een heel speciale excursie want ze gaan op excursie via Virtual Reality! Samen met Ella nemen ze een kijkje in een fabriek waar een linzenburger wordt gemaakt. De leerlingen leren meer over voedselproductie en de productieketen.
Via een VR-speurtocht moeten ze op zoek naar verschillende belangrijke locaties in de fabriek. Onderweg komen ze informatiepunten en video’s tegen. De VR kan klassikaal worden gedaan op het digibord, maar ook individueel. Daarnaast kan de les gegeven worden met én zonder VR-bril.
Tijdsduur
De Smaakmissie bestaat uit 6 lessen die variëren tussen 25-60 minuten.
Hoe zet je een Smaakmissie in?
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
Op het lesportaal Chef! vind je een overzicht bij welke kerndoelen voor het basisonderwijs voedseleducatie aansluit. Er zijn verschillende manieren om ons aanbod aan voedseleducatie in te zetten.
- Project: verdeel de lessen over de dagen van de projectperiode.
- Verspreid over het schooljaar: maak van tevoren een planning, zodat alle lessen aan bod komen.
- Koppeling met reguliere lesmethoden in het onderwijs: Zowel op deze website als op Chef! staat van welke voedseleducatielessen aansluiten op reguliere lespakketten.
Waaruit bestaat de Smaakmissie?
Les 1: Eiwitten, de bouwstenen van je lijf
Wat weten de leerlingen allemaal over eiwitten? En weten ze waar in de Schijf van Vijf veel producten met eiwitten zitten? Ontdek het in deze eerste les!
Leerdoelen
De leerlingen:
- leren wat eiwitten zijn en waarom eiwitten belangrijk zijn voor je lichaam
- ontdekken hoe je je voedingspatroon gevarieerder en gezonder kunt maken door producten met ‘avontuurlijke’ eiwitten te eten
- kunnen aangeven of zij zelf al producten met avontuurlijke eiwitten eten
Les 2: Iedereen te eten
Deze les draait om avontuurlijke eiwitbronnen... Hebben de leerlingen wel eens insecten geproefd? En kunnen we daarmee de groeiende wereldbevolking allemaal voeden?
Leerdoelen
De leerlingen:
- zijn zich bewust van het feit dat we op zoek moeten naar andere avontuurlijke eiwitbronnen om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden
- leren dat het belangrijk is om gevarieerde eiwitproducten te eten
- leren verschillende eiwitproducten kennen en proeven
Les 3: Heel veel eiwitten
Tijdens deze les gaan we aan de slag met etiketten. Waar kun je vinden of er veel eiwitten in een product zitten?
Leerdoelen
De leerlingen:
- ontdekken wat de voedingswaarden zijn van verschillende eiwitproducten
- leren waar ze in de supermarkt producten kunnen vinden met eiwitten
- leren etiketten te lezen van reguliere eiwitproducten en die te vergelijken met ‘avontuurlijke’ eiwitten
Les 4: Op avontuur
Hoe wordt zo’n linzenburger nou gemaakt in de fabriek? Neem samen een kijkje (met VR!) in de fabriek en kom erachter!
Leerdoelen
De leerlingen:
- ontdekken hoe linzen groeien
- ontdekken hoe de avontuurlijke linzenburger wordt geproduceerd van grondstof tot eindproduct in een fabriek
Les 5: Op het menu!
Kunnen de leerlingen lekkere gerechten bedenken met de avontuurlijke eiwitten voor op de menukaart van de foodtruck van Ella?
Leerdoelen
De leerlingen:
- ontdekken welke gerechten ze kunnen maken met avontuurlijke eiwitten
- ontdekken dat ze hun eetpatroon gevarieerder en gezonder kunnen maken met alternatieve eiwitproducten
Les 6: Avontuurlijke Bonenburgers
De leerlingen hebben het recept gekregen van een heerlijke bonenburger. Tijd om deze klaar te maken!
Leerdoelen
De leerlingen:
- kunnen een avontuurlijk eiwitproduct bereiden
- waarderen het om gevarieerde eiwitproducten te bereiden
Benieuwd naar de Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten?
Hoe ziet de Smaakmissie eruit?
Andere Smaakmissies voor groep 7-8
Er zijn nog meer Smaakmissies!

Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten in het nieuws: "Wageningse schoolklas heeft primeur: leren over duurzame eiwitten met een VR-bril"
Groep 7 van de Margrietschool mocht dinsdag 23 juni als eerste klas in Nederland aan de slag met de Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten en de VR-excursie. ,,Ik werd soms wel een beetje duizelig van de bril.”
De toekomst van eiwitten; de eiwittransitie
Wageningen University & Research kent een omvangrijk eiwit transitie programma dat er op is gericht op de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige en nieuwe eiwitbronnen. De Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten, waar de VR-tour deel van uitmaakt, is een initiatief dat voortkomt uit dit programma.
Met het eiwit transitie programma zoekt de WUR vanuit verschillende invalshoeken naar manieren om de beschikbaarheid en diversiteit van eiwitten te verhogen: voedingswetenschap, landbouw- en productietechnologie en consumentengedrag.
Gratis voedseleducatie op lesportaal Chef!
Chef! is het gratis online lesportaal met alle lessen en activiteiten van Smaaklessen en EU-Schoolfruit. In Chef! kan je flexibel en op maat aan de slag met voedseleducatie op school. De interactieve lessen worden via het digibord gegeven.