Moestuinactie 2021
Ook dit schooljaar kun je weer gratis moestuinzaadjes aanvragen, want zelf ontdekken en beleven in een moestuin is effectief, leuk en leerzaam! Ben je leerkracht van groep 1, 2, 3 of 4? Vraag een gratis moestuinpakketje aan en ga aan de slag met de Smaakmissie Moestuin! De moestuinzaadjes worden in de eerste week van maart op school bezorgd. Wees er snel bij want op=op
Wat is de Smaakmissie Moestuin?
In deze interactieve lesmodule helpen leerlingen van groep 1 t/m 4 de tuinvrouw, ze gaan samen op Smaakmissie! De leerlingen gaan zelf aan de slag en ontdekken zo van alles over de moestuin, plantjes en de beestjes. Tussendoor brengen ze via het digibord verslag uit over de groei van de plantjes.
De Smaakmissie Moestuin is te vinden op het online lesportaal Chef!. Log in op Chef! of maak een gratis account aan via www.voedseleducatie.nl en ga naar Aanbod - Lesprogramma's - Smaakmissie Moestuin.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Aanvragen moestuinpakket
Vul onderstaand formulier in om de gratis moestuinzaadjes aan te vragen. Iedere leerkracht mag 1 pakketje aanvragen.
Het pakketje bestaat uit:
- Brief voor de leerkracht
- Envelop met brief voor de leerlingen van de tuinvrouw uit de Smaakmissie Moestuin
- 5 zakjes met zaadjes: broccoli. snijbiet, radijs, kropsla en wortel

Tips voor het zaaien en oogsten
Heb je de moestuinzaadjes binnen? Dan kan er gezaaid worden!
- Vanaf half maart kunnen de zaadjes gezaaid worden.
- Gebruik voor het groeien van de zaden potgrond en geen watten. Watten werken alleen bij tuinkers, snelle kiem en groei.
Broccoli
Zaaien: half maart tot begin juli
Oogsten: juli en augustus
- Zaai vanaf half maart de zaadjes in luchtige aarde en kweek ze na kieming op een lichte, maar koele plek in 4 tot 6 weken op tot mooie plantjes. Plant de plantjes met kluit op een afstand van 45 x 45 cm van elkaar. Houdt de planten tot de eerste zeven bladeren droog, daarna kan voldoende water worden gegeven.
Snijbiet
Zaaien: half maart tot augustus
Oogsten: juli en augustus
- Snijbiet is een makkelijk te telen plant. Zaai snijbiet vanaf half maart direct in de grond in rijen op 1-2 cm diepte. Zaai de zaadjes in een rij op 7-15 cm van elkaar. Hoe meer afstand je houdt, des te groter de bladeren worden. Als je nog een rij snijbiet wil zaaien, houd dan 20 cm afstand tussen de rijen. De zaadjes houden van goed vochtige grond. De teelt gaat verder eigenlijk bijna vanzelf!
Radijs
Zaaien: maart tot half augustus
Oogsten: mei t/m september
- Zaai radijs vanaf half maart in de volle grond in rijen met een afstand van 12.5 cm tussen de rijen. Zaai in de rij 30 zaden per strekkende meter. Oogst de radijsjes vanaf het moment dat ze mooi rond worden en elkaar gaan wegdrukken. Dit is na 6-8 weken.
Kropsla
Zaaien: maart tot half augustus
Oogsten: mei t/m oktober
- Zaai kropsla vanaf half maart in de volle grond, circa 10 cm uit elkaar. Als de kropjes tegen elkaar aan gaan groeien, haal dan de minst groeiende kropjes er tussenuit zodat de beste planten grote kroppen kunnen worden. Na ongeveer 10 weken kun je de sla oogsten. Let op, sla uit eigen tuin kun je niet bewaren. Eet de sla daarom zo snel mogelijk na het oogsten.
Wortel
Zaaien: maart tot eind juli
Oogsten: na 3 maanden
Zaai wortelen tussen maart en eind juli. Het is handig om ze meteen in de grond te zaaien, want een pot is snel te klein. Maak in de grond een klein geultje waar je de zaadjes in kunt leggen en bedek dit met zand. De wortels zijn klaar wanneer je de grond rond de wortels weg veegt en je de bovenkant van de wortels dik genoeg vindt. Je kunt de wortel dan aan het loof de grond uit trekken.