
Blik op je Eten
Blik op je Eten bestaat uit activiteitenkaarten voor in de klas of op het schoolplein. Voor elke groep is er een blik met 20 kaartjes, die zonder of weinig voorbereiding kunnen worden gegeven door de leerkracht. De activiteiten gaan allemaal over eten en kunnen goed worden ingezet voor of na een eetmoment. Hoe smaakt het? Is het gezond? Waar komt het vandaan? Hoe komt het op mijn bord en hoe is het bereid?
Het lesmateriaal Blik op je Eten sluit aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs en is ontwikkeld samen met leerlingen en leerkrachten. Blik op je Eten is vanaf nu beschikbaar als pre-order!
Doe nu je pre-order en ontvang het product gegarandeerd in het begin van het schooljaar.
- Prijs per groep (1 blik): €45,00
- Prijs per school (7 blikken): €300,00 (-€15,00 korting).
Aan de slag!
Hoe ziet Blik op je Eten eruit?
Voor iedere groep is er een blik beschikbaar. Elk blik bevat 20 korte lesactiviteiten over smaak, gezondheid, voedselproductie, consumentenvaardigheden en koken. Iedere twee weken kun je een activiteit doen met klas.
Verschillende soorten opdrachten komen voorbij, denk aan een discussie, kringgesprek, tekenopdracht, beweegopdracht of een quizje.
Wat heb je nodig voor Blik op je Eten
Hoeveel tijd kost Blik op je Eten?
Wanneer zet ik de activiteitenkaarten het beste in?
Hoeveel kost Blik op je Eten?
Hoe past Blik op je Eten bij Smaaklessen?

Leerkracht: "Laagdrempelig, luchtig en kort. Een fijne manier op met voeding bezig te zijn. De kinderen reageren enthousiast"
Voedseleducatie rondom de eetmomenten
Veel kinderen eten lunch en tussendoortjes in de klas. De school is een veilige, educatieve omgeving, waar kinderen geprikkeld kunnen worden om eens na te denken over dat eten. Hoe is die op je bord gekomen? Is die lunch gezond? Wat voor smaken kwamen er in voor? Met Blik op je Eten geef je aandacht aan o.a. de lunch, met leuke en leerzame lesactiviteiten.
Het hebben van hogere voedselvaardigheden leidt tot het maken van gezondere en duurzamere dieetkeuzes van (jong)volwassenen. Met andere woorden: hoe meer je weet en kunt, hoe gezonder en duurzamer je eet. Om ervoor te zorgen dat kinderen voedselvaardige volwassenen worden, is educatie belangrijk.
Leerlingen die gezond eten en genoeg bewegen, zijn fitter en kunnen zich beter concentreren. Bovendien zijn ze beter gewapend tegen verleidingen in de voedselomgeving. Dat helpt om tijdens de middelbareschooltijd en daarna een gezonde en duurzame leefstijl te houden.
Schijf van Vijf
In Blik op je Eten wordt de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum als uitgangspunt gebruikt voor wat gezond en duurzaam eten is.
Leerlingen leren wat er in de Schijf van Vijf staat en hoe je het kunt gebruiken bij het maken van een gezonde en duurzame voedselkeuze. Kennis over de Schijf van Vijf is geen vereiste voor het geven van Smaaklessen. In de lessen waar het over de Schijf van Vijf gaat wordt ook voor jou als leerkracht achtergrondinformatie gegeven die je kunt delen met de leerlingen. Wil je meer weten over de Schijf van Vijf? Ga dan naar https://voedingscentrum.nl/schijfvanvijf.
Aansluiting onderwijs
Blik op je Eten sluit aan op de kerndoelen voor het basisonderwijs en bij andere activiteiten en lessen over eten en bewegen. De doelen van Smaaklessen zijn daar ook van afgeleid. Ze sluiten aan bij het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’, vooral bij het domein ‘Mens en samenleving’ (kerndoel 34, 35, 37, 39) en het domein ‘Natuur en techniek’ (kerndoel 40, 41).
Met Blik op je Eten draag je als school ook bij aan verschillende Sustainable Development Goals, waaronder goede gezondheid en welzijn (SDG 3) en verantwoorde consumptie en productie (SDG 12). Met de Sustainable Development Goals werken 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties aan een duurzame wereld. Zie www.sdgnederland.nl.
Samenwerking Smaaklessen en Kokerelli
Blik op je Eten is een samenwerking tussen Smaaklessen (Wageningen University & Research) en Kokkerelli (Kids university for Food & Health). Zowel Smaaklessen als Kokkerelli zijn erkende interventies door het RIVM.
