Wist je dat we in Nederland nog steeds een kwart van al ons eten nooit eten? Dat kan anders! Tijdens de Verspillingsvrije Week (8 t/m 14 september) wordt daarom extra aandacht besteed aan het voorkomen van voedselverspilling en het thema houdbaarheid.
Wil jij hier met je klas ook bij stilstaan? Doe dan in september mee met de vernieuwde Verspillingsvrije quiz en maak kans op een leuke prijs: één van de sets van Blik op je Eten! Aan het eind van de quiz kun je je mailadres achterlaten om kans te maken op de prijzen. Meedoen kan tot 30 september. Daarna worden de winnaars geïnformeerd via de mail.
Als extra activiteit is dit jaar het beweegspel Bewegen tegen Verspilling toegevoegd. Hierbij ontdekken de leerlingen op een actieve manier van alles over de houdbaarheid van producten die ze hebben meegebracht van thuis. Houdbaarheid is namelijk dit jaar het thema van de Verspillingsvrije Week!
TIP: De quiz en het beweegspel komen beide uit de Smaakmissie Voedselverspilling voor groep 7 en 8, die je ook als geheel kunt doen met de klas om echt álles over dit thema te leren.
De Verspillingsvrije Week
In Nederland verspillen we jaarlijks 2 miljard kilo voedsel. Als we in ons land jaarlijks de helft minder voedsel zouden verspillen, zouden daar 2,7 miljoen mensen een jaar lang van kunnen eten!
Waarom is het eigenlijk belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan? Al het eten dat wordt weggegooid is verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Bij iedere stap van de voedselproductie komen er broeikasgassen vrij en is er veel water en land nodig, wat impact heeft op het klimaat. Als het eten dan vervolgens niet wordt opgegeten, is dat allemaal voor niets geweest.
Om aandacht te vragen voor voedselverspilling, organiseert stichting Samen Tegen Voedselverspilling dit jaar de zevende editie Verspillingsvrije Week van 8 t/m 14 september. In deze week worden in heel Nederland acties opgezet om minder voedsel te verspillen. Samen kunnen we een verschil maken!


Smaakmissie Voedselverspilling
Tijdens de Smaakmissie Voedselverspilling voor groep 7 en 8 ontdekken kinderen – die vaak al goed begrijpen dat voedsel verspillen zonde is – hoe ze zelf verspilling kunnen voorkomen door bewust te leren kopen, koken en bewaren, zodat ze gemotiveerd raken om minder voedsel weg te gooien.