Opbouw Smaaklessen
Voor iedere groep zijn er vijf lessen, met uitzondering van groep 1/2, die negen lessen hebben. Het lesmateriaal bestaat uit een lerarenhandleiding en een digibordmodule. De handleiding bevat een beschrijving van alle lessen. Alles is volledig uitgewerkt zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt. De laatste les is een afsluitende les, waarbij je samen met de klas een kookopdracht gaat uitvoeren. Bij elke Smaakles zit een digibordmodule met filmpjes, spelletjes, illustraties en quizzes.
Aan de slag met Smaaklessen

“Het is gewoon goed dat de kinderen praktisch aan de slag gaan. Dat ze het ook echt ervaren, doen, zien en voelen, in plaats van ze alleen te vertellen hoe je goed zou moeten eten. Nu leren ze ook echt waarom en hoe dat eruit ziet.”
Je hebt het volgende nodig voor Smaaklessen:
- De leerkrachtenhandleidingen.
- Materialen, zoals snijplankjes en bakjes.
- Boodschappen.
- De leerkrachtenhandleiding. De leerkrachtenhandleidingen bevatten een beschrijving van alle lessen. Alles is volledig uitgewerkt zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt.
De handleidingen zijn inclusief de digibordmodules gratis beschikbaar op het lesportaal Chef!. Heb je ze liever hardcopy, schaf dan een Smaaklesmap (€75,-) aan.
Materialen
Voor de Smaaklessen heb je verschillende benodigdheden nodig. Denk bijvoorbeeld aan mesjes, snijplankjes, bekertjes en schaaltjes. Soms zijn deze materialen al aanwezig op school. Zo niet, dan kun je een ook een Smaakleskist lenen bij 1 van de 100 uitleenpunten, of een Smaakleskist aanschaffen (€335,-).
Boodschappen
Bij Smaaklessen hoort écht zien, ruiken, voelen en proeven. Dit betekent dat je voor veel lessen echte producten nodig hebt. Sommige producten zijn om van te proeven, andere zijn om te laten zien, bijvoorbeeld voor informatie op het etiket. Welke boodschappen je nodig hebt staat omschreven bij iedere les. Je vind dit overzicht ook hier.
Het is belangrijk om te weten welke leerlingen allergieën hebben of overgevoelig zijn voor bepaalde producten. Actualiseer de informatie voor je met Smaaklessen begint en houd rekening met allergieën bij het aanschaffen van producten. Meer informatie over allergieën staat op www.voedingscentrum.nl
Je kunt ook de lesmap (€75,-) of een Smaakleskist (€335,-) kopen. In de Smaakleskist zijn alle benodigdheden voor het geven van Smaaklessen aanwezig. De kist is aan te schaffen via de webshop, of te leen bij 100 uitleenpunten.
De kosten per groep voor de boodschappen zijn gemiddeld tussen de €40,- en €75,- per jaar. Voor groep 1-2 zijn de kosten iets hoger, omdat er voor deze groep meer lessen zijn. Hier vind je meer informatie over alle benodigdheden en boodschappen.
Je kunt eventueel geld en tijd besparen door:
gebruik te maken van (lege) verpakkingen. Bij een aantal lessen proeven leerlingen de producten niet, maar gaan ze deze alleen bekijken. Denk aan een leeg pak halfvolle melk of een lege fles frisdrank.
de (lege) verpakkingen in een kratje op een handige plek te leggen, zodat andere leerkrachten deze ook kunnen hergebruiken.
gebruik te maken van afbeeldingen van producten, beschikbaar op een kopieerblad of op het digibord. In verschillende lessen wordt dit alternatief aangeboden.
De meeste lessen duren 35-60 minuten. Per groep zijn er 5 lessen, met uitzondering van groep 1/2, die negen lessen hebben. De laatste les van iedere groep is een kookles. Hier rekenen we vaak 2 uur voor.
Houd qua voorbereiding rekening met het doorlezen van de handleiding, printen van een kopieerblad, het klaarzetten van alle benodigdheden en het (laten) regelen van de boodschappen
Bespaar tijd met het regelen van de boodschappen door:
aan je eigen boodschappen de boodschappen voor de les toe te voegen;
een onderwijsassistent of conciërge te vragen om de boodschappen te halen of online te bestellen;
de leerlingen te vragen om producten mee te nemen;
groente en fruit van het EU-Schoolfruitprogramma te gebruiken in de lessen.
Thema's Smaaklessen
Aansluiting kerndoelen
Het lesmateriaal sluit aan op de kerndoelen voor het basisonderwijs en bij activiteiten en lessen over eten en bewegen, voornamelijk bij de domeinen Mens en samenleving (34, 35, 37, 39) en Natuur en techniek (40, 41) binnen het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld. Ook de domeinen Nederlands (1 t/m 5, 12), Rekenen (23, 26, 27, 29, 33) en Kunstzinnige oriëntatie (54, 55) sluiten aan. Per les is op het lesportaal Chef! inzichtelijk gemaakt bij welke kerndoelen iedere les aansluit.

“Aan het eind van de les zeiden de kinderen: ‘Nou, ik ga thuis eens even opletten of papa en mama na de houdbaarheidsdatum ook wel eerst even gaan proeven, kijken en ruiken voordat ze iets wegdoen!’ “
- Wereldwijs, Houten